Op 10 september begint de bouw van de Warmtecentrale aan de hoek Langelermaatweg/Laan Hart van Zuid. De centrale, DEC Noord, vormt een onderdeel van het Warmtenetwerk Hengelo en is nodig om ervoor te zorgen dat de restwarmte die van AKZO Nobel afkomstig is, wordt opgewaardeerd tot warmte die gebruikt kan worden voor het verwarmen van woningen en bedrijven. Het gebouw wordt gerealiseerd naar een ontwerp van MOPET architecten dat na een selectie door de gemeente is gekozen. De centrale wordt na oplevering eigendom van Warmtebedrijf Hengelo BV, dat zorgt voor de distributie van de duurzame warmte in de wijken en de levering aan zijn klanten. Als alles volgens planning verloopt is de bouw en installatie van de benodigde apparatuur in januari 2019 gereed en kan deze na het testen in maart 2019 in gebruik worden genomen.

Wat is een warmtecentrale?

De centrale die nu gebouwd wordt is een Decentrale Energie Centrale (DEC). In de DEC wordt de lagetemperatuur-restwarmte van AkzoNobel opgewaardeerd tot voldoende hoge temperatuur om huizen en gebouwen te kunnen verwarmen. Dit gebeurt met efficiënte warmtepompen die de temperatuur naar 70°C verhogen. Met deze warmtepompen wordt het grootste deel van de warmte geleverd. In de DEC worden ook ketels opgesteld, deze worden alleen gebruikt tijdens zeer koude periodes en dienen als back-up-voorziening zodat de warmtelevering is gegarandeerd.

Warmtenetwerk Hengelo

Vanaf AkzoNobel zijn leidingen aangelegd tot aan de DEC waarmee de restwarmte van circa 40 °C naar de warmtepompen wordt getransporteerd. De tweede fase van het aanleggen van het warmtenetwerk is afgelopen juli afgerond waardoor het netwerk verder is uitgebreid met bedrijven en afnemers rondom de Laan Hart van Zuid, Industriestraat en het stationsgebied.

Het gebouw en de uitstraling

MOPET leverde een markant en contextueel ontwerp, dat herinneringen oproept aan de voormalige metaalindustrie. De terreinen van de metaalfabrieken in Hengelo-Zuid worden getransformeerd naar een nieuwe woonwijk, met de Laan Hart van Zuid als ruggengraat. DEC Noord ligt aan deze laan en voorziet de nieuwe wijk van stadswarmte. In de fabrieken van Stork en Dikkers werden grote ketels en turbines gemaakt. De DEC voegt zich met zwarte stalen gevels en de markante schoorsteen naar het dna van het vroegere fabriekenlandschap. DEC Noord heeft een driehoekige vorm met als opvallend detail de schoorsteen. De bovenbouw bestaat grotendeels uit een staalconstructie en enkele kalkzandsteenwanden. De gevels worden bekleed met aluminium gevelpanelen in de kleur zwart en op ongeveer één meter hoogte komt (aan zijde van de Laan Hart van Zuid) een goudkleurige terugliggende strook. De bouw wordt in opdracht van Warmtenetwerk Hengelo uitgevoerd door aannemersbedrijf Haafkes uit Goor.

Milieuwinst

Het warmtenet levert minder CO2-uitstoot op ten opzichte van warmtevoorziening met HR-gasketels en is daarmee bijzonder milieuvriendelijk. Het is een belangrijke stap in de overgang van fossiele brandstoffen naar duurzame energie en aardgasloos wonen. Het warmtenet draagt sterk bij aan de doelstelling van Hengelo om een energieneutrale stad te zijn.